Achmea wilt premiekorting geven in ruil voor privégegevens

Achmea | premiekorting op verzekeringen | Mijn Autoverzekering Vergelijken

In een eerdere blog schreven wij al over het principe van Pay As You Drive. Daarbij zou de hoogte van de premie afhankelijk zijn van de rijstijl van degene die verzekerd is. Er zou dan bijvoorbeeld een kastje in de auto geïnstalleerd worden die zaken bijhoudt omtrent de rijstijl van de bestuurder. Op basis van deze gegevens zou worden bepaald of een goede rijstijl beloond wordt met een premiekorting.

Achmea wilt starten met bijhouden van privégegevens

Onlangs heeft Achmea bekendgemaakt dat het een proef wilt starten waarbij een soortgelijk systeem gehanteerd wordt. Verzekerden kunnen een meetkastje in hun auto laten installeren waarmee informatie over het rijgedrag wordt verzameld. Dat is echter niet alles! Verzekerden kunnen namelijk ook zo’n kastje in huis laten installeren. Dat kastje houdt bijvoorbeeld informatie bij over de gebruikte apparaten en over de beveiliging van jouw huis. Voor dit tweede kastje werkt Achmea samen met Google Nest.

Premiekorting op verzekeringen

In het geval van de autoverzekering kun je een korting krijgen op de autoverzekeringspremie als je een kastje laat installeren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je veilig rijdt. Dat wilt zeggen dat je je houdt aan de maximum snelheid, je niet te snel door bochten gaat en je niet constant hard op de rem moet trappen. Kies je ervoor om een kastje te installeren in jouw woning? Dan kun je premiekorting krijgen op de inboedel- en opstalverzekering. Dit gebeurt op basis van de veiligheid van jouw woning.

Premiekorting in ruil voor privégegevens

In feite kun je dus een premiekorting krijgen in ruil voor jouw privégegevens. Dat is iets waar veel ophef over is ontstaan. Niet alleen vindt een groot deel van de consumenten dit onbegrijpelijk, ook de Consumentenbond heeft enkele vraagtekens bij dit plan gezet. Volgens de Consumentenbond kan het delen van allerlei privé informatie met jouw verzekering namelijk een risico zijn. Hoe meer de verzekeringsmaatschappij van je weet, des te meer argumenten de verzekeraar heeft om jouw claim te betwisten. Ook is de Consumentenbond bang dat privacy op deze manier iets voor mensen met een hoog inkomen is. Voor hen is een premiekorting immers minder van belang dan voor mensen met een laag inkomen.

Plannen voldoen aan wetgeving

Overzigens zijn de plannen van Achmeia volgens het College Bescherming Persoonsgegevens geheel in lijn met de huidige wetgeving. Mensen mogen, zo zegt de voorzitter van het CBP, hun persoonsgegevens namelijk verkopen. Hier zitten wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zij moeten namelijk héél erg goed geïnformeerd zijn over wat er precies met de gegevens gebeurt. Jacob Kohnstamm, de voorzitter van het CBP, vraagt zich echter wel af of de wetgever zich zou moeten buigen over de wenselijkheid van dergelijke deals. Dit aangezien de bescherming van persoonsgegevens is vastgelegd in de grondwet.

Privégegevens bijhouden en delen met verzekeraar middels een app?

In het Verenigd Koninkrijk maken ze zich duidelijk iets minder druk over de privacykwestie. Pay As You Drive is daar namelijk al redelijk gangbaar. Bovendien is er tegenwoordig een Android en iOs app beschikbaar genaamd Octo U. Met Octo U kun je op basis van jouw GPS-gegevens bijhouden hoe je rijdt (en of je veilig rijdt). Deze informatie kun je delen met jouw verzekeraar en goed rijgedrag wordt beloond met een premiekorting. Inmiddels heeft Octo U met drie verzekeraars voor autoverzekeringen een contract afgesloten.

Hoe denk jij over het plan van Achmea? Vind je dat het delen van privégegevens in ruil voor premiekorting op de autoverzekering moet kunnen?