Autoverzekering op basis van Pay As You Drive de toekomst?

Pay As You Drive de nieuwe autoverzekering? | Mijn Autoverzekering Vergelijken

Wordt een autoverzekering op basis van Pay As You Drive de toekomst?

Het bepalen van de premie voor jouw autoverzekering werkt al lange tijd hetzelfde. Op basis van onder andere jouw leeftijd, het aantal schadevrije jaren dat je hebt, jouw woonplaats en het type auto waarin je rijdt bepaalt de verzekeraar jouw autoverzekering. De kans is echter groot dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen en dat de autoverzekeringspremie gebaseerd wordt op jouw rijstijl. Oftewel: Pay As You Drive.

Wat is Pay As You Drive?

Uit de naam Pay As You Drive (ook wel Pay How You Drive of Usage-Based Insurance genoemd) kun je al in grote lijnen afleiden wat deze relatief nieuwe methode voor het bepalen van de autoverzekeringspremie inhoudt. Met PAYD is de hoogte van de premie (deels) afhankelijk van de manier waarop jij rijdt. Trek je bijvoorbeeld erg snel op, maak je veel toeren rijd je soms 55 waar je maar 50 mag? Dan ben je maandelijks meer geld kwijt dan iemand die een ‘nettere’ rijstijl heeft.

Hoe werkt Pay As You Drive?

Pay As You Drive kan op meerdere manieren geïmplementeerd worden. Fairzekering bijvoorbeeld stelt bij het afsluiten van een autoverzekering dezelfde vragen als andere verzekeraars. De hoogte van jouw premie is in eerste instantie dus afhankelijk van factoren zoals jouw leeftijd en het aantal schadevrije jaren. Je kunt maandelijks echter 10% tot 35% korting krijgen wanneer je je netjes aan de regels houdt en geen wilde rijstijl hebt. Dit wordt gemeten door een device (een soort van Black Box) die in jouw auto wordt geplaatst en alles bijhoudt. Zelf heb je altijd toegang tot jouw gegevens en kun je zien hoeveel korting je aan het eind van de maand krijgt.

Implementatie Pay As You Drive in Nederland

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het Pay As You Drive concept al erg bekend en zijn er verschillende grote verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke autoverzekering aanbieden. In Nederland is het echter nog in opkomst. Enkele voorbeelden zijn Fairzekering, RISK en myJINI. OHRA start binnenkort met een proef genaamd Stap-in waarbij de hoogte van de korting die je krijgt op jouw premie afhankelijk is van jouw rijgedrag. Naar verwachting gaat het aantal verzekeraars die dit aanbieden nog flink stijgen.

Wil je weten of je goedkoper uit zou zijn met een PAYD-type verzekering? Bereken dan de hoogte van jouw premie!