Caravanschade gedekt door autoverzekering?

Caravanschade | MijnAutoverzekeringVergelijkenRond deze tijd van het jaar zijn veel Nederlanders hun zomervakantie aan het plannen. Wat wordt het dit jaar? Een verblijf in een all-inclusive hotel in Turkije, een resort in Thailand of een roadtrip door Amerika? Of toch op vakantie met de caravan? De mogelijkheden zijn eindeloos en elk jaar lijken het er steeds meer te worden. Vroeger was een vakantie met de vouwwagen of caravan de meest gebruikte vakantievorm, maar dat is al lange tijd niet meer het geval.

Met de caravan op vakantie

Het aantal Nederlanders dat met een caravan of vouwwagen op vakantie gaat is de afgelopen jaren iets gedaald volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Hotels daarentegen winnen juist aan populariteit. Toch gaat meer dan 10% van Nederland nog steeds met een caravan op vakantie. Vooral voor lange vakanties in het buitenland en zowel korte als lange vakanties binnen Nederland is de caravan (of vouwwagen, het Centraal Bureau voor Statistiek maakt geen onderscheid) populair.

Valt schade met de caravan onder mijn autoverzekering?

Echter weet niet iedereen die met een caravan op vakantie gaat hoe het precies zit met de autoverzekering. Wij kregen dan ook de vraag of de schade aan jouw eigen caravan en/ of de schade die je aan een ander voertuig aanricht onder de autoverzekering valt of niet? Op deze vraag is geen eenduidige ‘Ja’ of ‘Nee’ mogelijk, want of jouw autoverzekering de schade dekt is afhankelijk van diverse factoren.

Wanneer vergoedt een autoverzekering de schade die ik aanricht met de caravan?

Als de caravan of vouwwagen (en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld aanhangwagens, bootopleggers en paardentrailers) gekoppeld is aan jouw auto, dan valt de schade die je aanricht onder de autoverzekering. Als je bijvoorbeeld tijdens het rijden schade aanricht met de caravan aan een ander voertuig, dan krijg je een schadevergoeding. Dit geldt tot het moment dat de caravan of vouwwagen veilig tot stilstand is gekomen buiten het verkeer. Wanneer de caravan vervolgens eenmaal is losgekoppeld kun je de schade die je aanricht niet meer verhalen op jouw autoverzekering. Schade die je aanricht met een losgekoppelde caravan valt overigens wel onder de WA-dekking van de aansprakelijkheidsverzekering.

Wordt schade aan mijn caravan vergoedt door mijn autoverzekering?

Wanneer je de schade zelf aanricht aan de caravan of vouwwagen, dan wordt dat niet vergoedt door de WA-autoverzekering en kan de aansprakelijkheidsverzekering je ook niet helpen. Als je een schadevergoeding wilt krijgen voor de schade die je zelf per ongeluk aanricht dien je een speciale caravanverzekering af te sluiten. Deze verzekering geldt ook voor vouwwagens. Als iemand anders met zijn of haar voertuig schade aanricht aan jouw caravan, dan valt dat natuurlijk onder de autoverzekering van diegene.

Zoals je ziet krijg je niet zomaar een schadevergoeding. Als je een nieuwe caravan hebt, en je wilt het zekere voor het onzekere nemen, dan is een caravanverzekering naast de autoverzekering wellicht een goed idee!