Kosten voor de autoverzekering verdwijnen op termijn

Eerder schreven we al een artikel over het effect van zelfrijdende auto’s op de kosten van de autoverzekering. In die blogpost stelden wij onszelf de volgende vraag af: Als er in de toekomst bijna geen ongelukken meer zijn, wat is dan het gevolg voor de kosten van de autoverzekering? Deze blogpost is een vervolg op dat artikel. Tijdens de eerste marktmiddag Schadeverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars op 5 juni 2015 is het het onderwerp namelijk weer aan bod gekomen.

Premie autoverzekering binnen vijf jaar gehalveerd

Uit een onderzoek is gebleken dat we binnen vijf jaar waarschijnlijk nog maar de helft van de verzekeringspremie hoeven te betalen. In 2020 wordt namelijk verwacht dat zelfrijdende auto zo’n opmars hebben gemaakt, waardoor er veel minder ongelukken gebeuren. Doordat deze auto’s als het ware onderling kunnen communiceren, vinden er bijvoorbeeld op de snelweg nagenoeg geen ongelukken meer plaats. De auto’s houden immers een gepaste afstand van elkaar, remmen direct als een voorganger dat ook doet en halen geen gevaarlijke capriolen uit om een andere auto in te halen.

Kosten voor een autoverzekering verdwijnen

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de kosten voor de autoverzerzekering geheel zullen verdwijnen. Aangezien de auto’s zelf rijden en de bestuurder steeds minder hoeft te doen, totdat hij of zij uiteindelijk niets meer hoeft te doen, zullen autoverzekeraars alleen nog maar de fabrikant verzekeren. Als er iets fout gaat, dan ligt het immers aan de software en hardware. Een fout in de software kan overigens grote gevolgen hebben volgens het Verbond van Verzekeraars: “Als we straks allemaal in een zelfrijdende auto rijden, is de kans op een ongeluk wellicht kleiner, maar als er bij een update een bug in de software zit, gaat het wel meteen op grote schaal fout.”

Verlaag nu je verzekeringspremie

Ook nu kun je al een forse korting op de premie krijgen wanneer je auto voorzien is van de nieuwste technologie. Kan jouw auto bijvoorbeeld automatisch inparkeren? Dan zou je een korting op jouw verzekeringspremie kunnen krijgen. Kleine schades, zoals deuken bij inparkeren, zijn namelijk een van de grootste kostenposten voor verzekeraars. Ook als je auto voorzien is van adaptive cruise control, wat betekent dat je auto automatisch remt als je voorganger snelheid mindert, kan leiden tot een lagere premie.

Het duurt helaas nog wel even voordat deze helemaal verdwenen, maar je kunt er in de tussentijd voor zorgen dat je nu niet te veel betaalt. Ga daarom nu jouw autoverzekering vergelijken en zorg dat je de laagste verzekeringspremie betaalt!