Nederland heeft duurste benzine van Europa

Bezineprijs in Nederland hoogste Europa| MijnAutoverzekeringVergelijken

In Nederland is de benzineprijs het hoogst van heel Europa

Ben je deze zomer met de auto op vakantie, stedentrip of een dagje uit in het buitenland geweest? En heb je daar getankt? Dan is je wellicht opgevallen dat de brandstofprijs heel anders is dan de brandstofprijs in Nederland. De kans is namelijk groot dat je in het buitenland minder betaalde. De ANWB heeft de brandstofprijzen van vrijwel alle landen in Europa voor je op een rijtje gezet. Wat blijkt? In Nederland is loodvrije benzine het duurst.

Na Nederland volgen Noorwegen, Groot-Brittannië en Italië

De ANWB heeft onderzoek gedaan naar de brandstofprijs van Europese landen. Er is gekeken naar de adviesprijs van Euro 95, Euro 98 en Diesel. Tankstations kunnen overigens afwijken van deze adviesprijs, maar het is wel een goede richtlijn. Uit dit onderzoek is gebleken dat zowel Euro 95 als Euro 98 in Nederland het duurst is. In Noorwegen is deze loodvrije benzine iets goedkoper, maar het scheelt niet veel. Ook in Italië en Groot-Brittannië is benzine relatief duur in vergelijking met de meeste andere landen in Europa.

Diesel is duurder in zeven andere Europese landen

Rijdt jouw auto op diesel? Dan heb je het beter voor elkaar. Er zijn namelijk zeven landen in Europa waar de adviesprijs voor een liter diesel hoger ligt dan in Nederland. In Nederland is de adviesprijs €1,30, maar in bijvoorbeeld Groot-Brittannië is dit €1,64, in Italië €1,50 en in Noorwegen €1,49.

Goedkoop autorijden doe je in Saoedi-Arabië

Zowel benzine als diesel is het goedkoopst in Rusland. Voor benzine betaal je €0,58 per liter en voor diesel zelfs maar €0,56. Nergens anders in Europa is de brandstof zo goedkoop! Écht goedkoop autorijden doe je echter in Saoedi-Arabië. Daar kost een liter benzine slechts tien cent. Andere landen waar een liter benzine minder kost dan twintig cent zijn Libië, Koeweit en Algerije.

Grootste deel van benzineprijs is belasting

Wat opvallend is, is dat in juli 2015 een vat ruwe olie in dollar bijna de helft goedkoper was dan in diezelfde maand vorig jaar. De benzineprijs in Nederland daalde in deze periode echter maar met 5,1%. Hoe kan dit? Dit komt deels door de zwakke euro. Ruwe olie wordt betaald in Amerikaanse dollar en de euro is in het afgelopen jaar flink in waarde gedaald. De voornaamste reden voor de dure benzineprijs in Nederland is echter de belasting die geheven wordt (waarvan accijns het grootste gedeelte vormt). In juli 2015 bestond de prijs van een liter Euro 95 zelfs voor 63,9 procent uit belasting! In vergelijking met onze buurlanden is dit vele malen hoger.

Voorkom tanken langs Nederlandse snelwegen

Wil je toch goedkoop proberen te tanken in Nederland? Tank dan bij een onbemande pomp of bij een lokale bemande pomp. In juli 2015 waren de prijzen voor een liter benzine bij een onbemande pomp gemiddeld elf cent per liter lager dan bij een bemand tankstation aan de snelweg! De literprijzen bij een bemande lokale pomp waren gemiddeld zeven cent lager dan aan de snelweg. Als je het kan voorkomen, dan is het dus verstandig om nooit langs de snelweg te tanken!